Personalens boktips inför julen 2019

Personalen tipsar om god läsning inför jul- och nyårshelgerna.

 • Drömhuset

  Detta anser jag var en underbar bok att läsa. Vi får följa karaktärerna i nu tid och då tid. Hunters Moon heter huset och ligger på den engelska landsbygden vid en flod. Detta hus har tillhört famlijen Willoughby i över femtio år, fast nu är det dags att sälja det. Belinda Baxter arbetar som mäklare och får i uppdrag att hitta en ny ägare åt huset. Det visar sig att försäljningen av huset öppnar dörrar till många hemligheter som hänt på Hunters Moon och även Belinda blir tvungen att möta sitt förflutna. En mycket spännande och fin bok.

 • Det slutar med oss

  Denna bok handlar om kärleken. Hur vidunderligt vacker den kan vara. Men också så förfärligt smutsig och grym. Vill du bli tagen med storm är detta boken för dig.

 • Fallna kvinnor

  En historisk skildring om vad som hände bakom väggarna på Statens tvångsarbetsanstalt i Landskrona, där kvinnor låstes in på 1920- och 1930-talen. Vilka var dessa kvinnor? Hur såg deras liv ut? Och varför hamnade de på tvångsarbetsanstalten i Landskrona? Fascinerade, skrämmande och viktig läsning för oss i nutiden.

 • Därför hoppar jag

  Naoki Higashida är svårt autistiskt och saknar språkförmåga men med hjälp av ett alfabetsrutnät kunnat skriva en bok om hur det är att leva med svår autism. Varje kapitel svarar på frågor som författaren tror att en icke-autistisk person kan vilja ställa till någon med autism som: Varför ställer du samma fråga om och om igen? Är du medveten om tiden? Varför är du så petig med maten? En rörande och ögonväckande bok som vidgar läsaren syn på att vara människa.

 • Nasse hittar en stol

  Nasse är ute och går och hittar en … Ja. Vad är det för något? Man kan hänga mössan på det. Sen dyker det upp en figur som säger att man ska sitta på det. Sitta på det? Hur då sitta på det? Klurigt är det! Nasse hittar en stol av Sven Nordqvist. För 2-4 år sisådär

 • Berättelser från innerstaden

  Berättelser från innerstaden består av tjugofem korta berättelser där relationen mellan djur och människa behandlas. Shaun Tan har illustrerat boken själv, illustrationerna är enastående vackra och utan för många detaljer speglar de berättelsens känsla. Varje berättelse har ett specifikt djur i fokus, bland annat krokodilen, fjärilen, hunden och katten.

 • Kvällens frihet

  Kjell Espmark, som också har varit verksam som poet i över sextio år, har i år gett ut Kvällens frihet och visar att gammal är äldst när det gäller att skriva rolldikter i den svenska poesin. Genom att ikläda sig olika personligheter ur kulturhistorien skriver Espmark om känslan av frihet som kan infinna sig när slutet närmar sig.

 • Går genom vatten, går genom eld

  Handlingen kretsar kring huvudpersonen Tekla som är akutläkare på Nobelsjukhuset i Stockholm. Tekla är en mycket stresstålig begåvad läkare som tar risker andra inte ens skulle kunna drömma om att göra. När en brand uppstår i ett höghus i Stockholm ställs allt på sin spets. Det ryktas om att det är en terroristattack där många har fått sätta livet till. Tekla är en av de första läkarna på plats, hon räddar en svårt brännskadad man ur elden. Det hon inte vet då är att snart är hon involverad i något som är långt mer komplicerat än hon först trodde. Vem är egentligen mannen som hon har räddat? Är han ett offer? Eller en terrorist? Det här är en vansinnigt spännande bok som ger mersmak!

 • Charlie blir en kyckling

  En fruktansvärt rolig berättelse om en kille som förändras till olika djur när han blir orolig eller nervös. Har allt en bok för mellanåldern behöver för att väcka läslusten, spänning, humor, finurliga illustrationer och lagom mycket kärlek. Passar att läsa själv för läsvana barn och för högläsning.

 • Svarthuset

  Den första boken i en serie med polisen Fin Macleod i huvudrollen. På Isle of Lewis, en liten ö i de Yttre Hebriderna, inträffar ett mord. Ärendet tilldelas Macleod som är uppväxt på ön. Att åka tillbaka till sin hemö blir inte enbart en jobbresa för Macleod, han har inte varit på Isle of Lewis på arton år utan snarare jobbat för att lägga sitt förflutna bakom sig. Spännande läsning kryddad med naturskildningar om hur det kan vara att leva i en miljö som starkt präglas av hav och vind.

 • Jag for ner till bror

  En fantastisk bok! På något sätt drar jag lite paralleller till Silvervägen av Stina Jackson. Det handlar om ett Sverige som är samma som vårt, men ändå så annorlunda. Språket är magiskt, man ser bilder hela tiden. Man kan tro att det är en tung bok, men så är det inte. Tvärtom. Den andas hopp rätt igenom trots att det är svåra ämnen som behandlas. Blev rekommenderad den av en låntagare och kan verkligen rekommendera den i min tur.

 • I grenverket

  Lennart Sjögren, som har varit verksam som poet i över sextio år, har i höst gett ut I grenverket och visar att gammal är äldst när det gäller den svenska ekopoesin. Människan, naturen, djuren och allt som rör sig i gränslandet mellan det levande och döda ryms i hans poesi som är lika storslaget universell som konkret närvarande i det vardagliga.

 • Bergens stjärnor

  Boken utspelar sig på 1930-talet i Kentucky och är baserad på verkliga händelser. Det är en stark berättelse om fem kvinnor och deras liv som ridande bibliotekarier i ett samhälle där jämlikhet inte kommit så långt.

 • Magisk december

  Jag gillar idén med adventsböcker. Det är som en adventskalender i bokform då man läser ett kapitel om dagen fram till jul. En perfekt högläsningsbok. Snart är det jul och Julias föräldrar bara jobbar och jobbar. De hinner inte med någoting annat. Dessutom har hennes bästa kompis flyttat. Julia lär känna en äldre dam som heter Helmi. Av henne får hon en snöglob och det visade sig vara en magisk snöglob. Det blir starten på ett riktigt mysterium och en helt magisk december.

 • Alla är ledsna nuförtiden

  Biancas mamma tycker att hon borde ha kommit med en instruktionsbok, hennes lillebror är sjuk och hennes pappa och hans nya tjej tycker inte att hon behöver vara hos dem varje helg längre. Bianca själv känner sig avvisad av sin familj och brukar fly till grannens skjul. Men en dag sitter hennes favoritskådespelare i vardagsrummet. Bart Moeyart tilldelas ALMA-priset 2019 och under läsningen av Alla är ledsna nuförtiden förstår jag varför. Bart Moeyaert har en enastående förmåga att sätta fingret på alla omtumlande känslor hos den unga vuxna, den skrämmande kluvenheten när man står med ena foten i barndomen och den andra i vuxenvärlden.

 • Adam & Evelyn

  I höst är det trettio år sedan Berlinmuren föll. Ingo Schulzes roman Adam och Evelyn utspelas sommaren 1989. Europa är fortfarande delat i öst och väst. Den östtyske skräddaren Adam åker på semester till Ungern med sin flickvän Evelyn. Men semestern blir inte vad Adam tänkt sig. Ungern öppnar sin gräns mot väst och mängder av östtyskar ser sin chans att fly till andra sidan järnridån. Bland dem Evelyn som har tröttnat på den notoriskt otrogne Adam och i stället lockas av den förbjudna frukten i väst. Men Adam, som trivs i sitt paradisiska DDR, följer efter in i en ny osäker värld som öppnar sig. Med humor och ett härligt driv i berättandet skildrar Schulze två unga människor i en omvälvande tid.

 • Sen kom vintern

  En charmig, underbar och spännande bok!

 • Systerklockorna

  Om man gillar episka romaner kan jag verkligen rekommendera Lars Myttings bok Systerklockorna. Handlingen kretsar runt den 20 år gamla Astrid Hekne, men det finns plats för flera oförglömliga levnadsöden. 1879 kommer en ny präst till den isolerade norska byn där vidskepelsen lever kvar i allra högsta grad. Han vill riva den gamla stavkyrkan, som är så kall att en gumma fryser ihjäl under högmässan, och bygga en modern. Rivningen ska dokumenteras av en ung student från Tyskland. Mötet mellan det gamla och det nya sätter igång en kedja av dramatiska händelser.

 • Jag kommer hem till jul

  Bästa julboken! Emelie bor i London, är 38 år och är tillsammans med Robert. Den här julen ska hon äntligen ta med honom hem till sin familj i Skottland över jul. De har aldrig tidigare träffat någon av hennes pojkvänner och vill helst se henne gift så fort som möjligt. Dock gör Robert slut med henne bara dagarna innan julafton. Emelie övertalar då sin unge granne Evan att spela Robert under besöket hos Emelies familj. Det här är en mysig och överraskande rolig feel-goodbok som är perfekt att läsa under julhelgen.

 • Maskiner som jag

  En alternativhistorisk roman om hur det hade kunnat se ut om internet och artificiella intelligenser hade utvecklats ännu tidigare. Utspelar sig i London under ett annat 1980-tal. Charlie och Miranda är grannar, men också ett par. Miranda visar sig bära på en mörk hemlighet. Deras liv kompliceras när Charlie köper Adam, en mänsklig robot. Adam är så nära en människa man kan komma, både till det yttre och det inre. Snart kastas dessa tre in i ett triangeldrama med stora konsekvenser.

Språk